De levenscyclus

VAN EITJE, VIA LARVE NAAR KEVER

    houtwormen (2)    houtwormen (3)

De volwassen kevers zelf eten geen hout, maar wel hun larven. In het allereerste stadium zijn er de eitjes. Een vrouwtje legt zo’n 20 tot 40 eitjes in scheurtjes of bij zwakke plekken in het hout, onzichtbaar voor het blote oog. Wanneer de larven uitkomen, eten zij zich direct een weg naar de binnenkant van het hout. De larven zijn verre van kieskeuring en eten zowel loofhout als naaldhout. Dat maakt houtworm de grootste plaag in huis. Planken vloeren, steunbalken, trappen, deuren, meubels, ze tasten ieder houten object aan. Enkel bewerkt hout is niet geschikt voor hen.

Het houtwerk beschermen.

                                                                          De kleine kloptor            Kleine klopkever    Boktor                                                                                       De boktor

U merkt er nog steeds niets van, maar afhankelijk van de soort, graven de larven ondertussen een complete galerij met lange onregelmatige gangen, of eten gewoon het hele hout weg. Het duurt zo’n 2 à 4 jaar voordat de houtwormen zich ontwikkelen tot kever. Nu de schade eindelijk ophoudt en de larven zijn verpopt tot kever, kunt u eventueel te weten komen dat er iets gaande is in uw hout. De kever moet namelijk uitvliegen en hij duwt het zaagsel in de doorboorde gangen naar buiten en maakt een opening vrij van zo’n 1 à 4 mm, afhankelijk van de soort kever. Dit is zijn uitvliegopening. Van deze kever heeft u geen last meer, hij vliegt uit in de richting van het licht, zoekt een partner en start een nieuw nest. Maar de schade die de larven hebben gemaakt is blijvend. Het uitvliegen gebeurt meestal tussen begin mei en eind oktober, maar deze periode wordt verlengd doordat wij de huizen verwarmen.

Goed onderhouden hout is weinig vatbaar voor houtwormen en schimmels. Verf, lak, vernis of beits je hout daarom regelmatig en zet vloeren in de boenwas. Veel houtaantastende insecten zijn dol op vochtig, schimmelig hout. Je kunt voorkomen dat er vocht in het hout trekt door te zorgen voor goede ventilatie in huis en door lekkages op tijd te verhelpen. Kwetsbare plekken zijn onverwarmde ruimtes waarin het hout direct op koude, vochtige steen rust. Wat helpt, is een laagje kurk of dakbedekking tussen de steen en het hout.

Preventief behandelen: alleen als het echt moet

Bestrijden van houtwormen

In de diepvries of de oven

Bij losse houten voorwerpen is chemische bestrijding onnodig. Je kunt kleine dingen zelf twee weken in de diepvries (-18 °C) of minstens een half uur in de oven (55 °C) leggen. Heeft de houtworm zich in meubels of andere grote voorwerpen genesteld, dan kunnen gespecialiseerde bedrijven dit voor jou doen. In containers krijgen de aangetaste objecten een behandeling met vrieskou, warmte, stikstof of CO2.

Bestrijding met warmte

Grootschalige warmtebehandeling is ook een effectieve methode als het constructiehout in een gebouw flink is aangetast. Dit moet wel door een professioneel bedrijf gebeuren. Voordeel is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen en dat de constructie niet vervangen hoeft te worden. Nadelen zijn dat deze behandeling veel energie, tijd en geld kost en dat je de aangetaste kamers enkele dagen niet kunt bewonen.

Chemische bestrijding

Binnenshuis mag je op meubels en kleine voorwerpen zelf permethrine tegen houtworm spuiten of aanstrijken. Chemische middelen tegen houtworm zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Daarom mogen op grotere voorwerpen alleen professionele bestrijders ze toepassen, ook alleen binnenshuis of in een afgesloten container. Nadat zij een ruimte in je huis hebben behandeld, mag je daar 48 uur lang niet naar binnen. Professionele bestrijders vind je via de NVPB, PLA..N. of – voorzien van het KAD-keurmerk 

Met dank aan diverse dienstverleners/bestijdingsbedrijven voor het artikel over houtwormen.