Kweeklust en de Transitie, van idee naar werkelijkheid

We zijn lekker op weg met elkaar. Er zijn drie projecten in uitvoering. Elk project wordt uitgevoerd door tuinders van Kweeklust die actief meedoen met de uitvoering. Geweldig.

Wandelpad Boven IJ
Heb je al gezien dat de paaltjes van het Wandelpad Boven IJ allemaal blauwe kopjes hebben? Sommige hebben al een nummer. De rest volgt. Die blauwe kleur (kwestie van smaak ????) is overgenomen door alle noordelijke tuinparken. De wandelroute wordt op die manier meer een eenheid. Ook de bakens (die bankjes) bij de startpunten zijn blauw en dus duidelijk herkenbaar. Laat de wandelaars uit de wijk nu maar komen. De noordelijke tuinparken stellen zich hiermee heel duidelijk open voor bezoekers. We hebben nu drie keer met de ‘wandelpadgroep’ gewandeld over de routes van alle tuinparken. Alleen Rust en Vreugd sluit zich later aan. Doe ook je wandelschoenen maar eens aan en kijk eens hoe mooi en verschillend de parken zijn.
De tekst van de routes wordt op alle parken, waar nodig, herschreven. De route van Kweeklust is ook hier en daar bijgesteld en begint nu bij het stobben pad. Ook doet de route onze vlindertuin aan, het rozenprieel en het vijvergebied met wadi. Verder zijn de aloude bezienswaardigheden van Kweeklust natuurlijk nog steeds in de route opgenomen.
Binnenkort ligt de nieuwe tekst in het plastic bakje dat aan het blauwe baken hangt. We werken nog aan een grafische vormgeving.

Het boekje is erg gedateerd. Een QR-systeem is ons ideaal. Op elk paaltje een schildje met zo’n code van muggenpoepjes; je klikt het aan op je mobiel en je krijgt de tekst te lezen die erbij hoort. In de tweede helft van september gaan we de tekst redigeren en updaten.

ALS JE IEMAND IN JE FAMILIE OF VRIENDENKRING HEBT DIE HET LEUK VINDT OM EEN QR-SYSTEEM OP TE ZETTEN, GRAAG DOORGEVEN OP transitie@tuinparkkweeklust.nl  Het zou ook een mooi stageproject kunnen zijn voor een MBO-er.

Verfraaiing van onze entree
Ook zo’n project dat de toegankelijkheid van ons tuinpark goed zal doen. We hebben als ‘entreegroep’ gebrainstormd over de opties. Hoe krijg je onze poort mooier en uitnodigender? Hoe zorg je dat het veilig blijft? Wat willen we met die lampen? Zijn die stenen zuiltjes nog wel stevig genoeg? Is een hele nieuwe poort mogelijk? We hebben het gehad over kleuren en hoogte, over stekels en sloten, panelen en spijlen, over brievenbus, huisnummer en plattegrond. Na onderzoek op internet en navraag bij de Bond zagen we dat een nieuw hek financieel niet haalbaar is. De entreegroep is toen aan de slag gegaan met afbijtmiddel, krabbers en schuurpapier. Inmiddels is een deel van het hek afgekrabd en bijna klaar voor de nieuwe verflaag die we erop gaan aanbrengen. Een heel werk, al die ronde spijlen, bewegende stekels en brede panelen. We kunnen alvast verklappen dat het hek heel mooi donkergroen wordt. Zin om mee te doen? Meld je op transitie@tuinparkkweeklust.nl

Gelukkig is op de laatste EAW-sessie het groen bij de entree helemaal opgeschoond. Daar zal het voorlopig niet aan liggen!

Moestuintjes
Dat idee hebben we ook omarmd. De nutstuin op het oude gedeelte is per augustus vrijgekomen. Die moet eerst helemaal opgeschoond. Misschien wel omgespit. HANDJES GEVRAAGD! (Melden bij Roland) Dan kunnen we met een schone lei beginnen. We gaan een aantal kleine moestuinbakken maken, waar aspirant-leden gebruik van kunnen maken. Hout is er al. Zodoende halen we nog meer wijkbewoners binnen. Ze kunnen dan de principes onder de knie krijgen van zaaien, telen, oogsten en opeten ????. Deels educatief, deels ook weer uitnodigend om ons park op te komen. Voordeel voor ons is dat nieuwe tuinders al een beetje van de hoed en de rand weten als ze met een tuin beginnen. We denken dat coaching en begeleiding nodig is. Iets voor jou? Ook moeten we verzinnen hoe we deze beginners voorzien van tuingereedschap. Misschien heb jij wat spullen overcompleet? Mail even naar transitie@tuinparkkweeklust.nl    

 

12 september 2021
Riet Ursem
Kweeklust/Transitie

 

  De tweede stap

  De eerste stap