Waterleidingprotocol 2018 Kweeklust

De waterleiding leegblazen
Voordat het gaat vriezen, zal het water door het bestuur worden afgesloten. U wordt hierover geïnformeerd. Bij het winterklaar maken van uw huis en tuin moet de waterleiding van uw huisje afgetapt worden. Voordat de vorst komt moet uw waterleiding ‘leeg’ zijn. Hoe dat moet  staat hieronder in het “Het waterleidingprotocol”.

Het waterleiding protocol
Het is bijna winter. Dat betekent dat de waterleiding afgetapt moet worden
Voordat de vorst komt moet uw waterleiding ‘leeg’ zijn.
Hoe gaat u te werk:
1. Sluit de hoofdkraan in uw put bij de watermeter en maak uw put droog. De tuinen 70 t/m 98 hebben hun hoofdkraan aan het huisje zitten met de watermeter.
2. Geiser: doe uw warmwater kranen open en blaas ze door. Heeft u geen weerstand meer, doe de kranen dicht, ze zijn dan leeg.
3. Koudwater leidingen: Trek uw stortbak van het closet leeg, doe twee kranen open en dan doorblazen. Voelt u geen weerstand meer, dan één kraan dicht en weer de andere kraan open enz., enz.
4. Open het aftapkraantje bij de watermeter en blaas van de laatste kraan de leiding leeg tot de watermeter. Hoe weet u of uw watermeter leeg is? Als u blaast en het meest rechter cijfer loopt langzaam terug, dan is uw watermeter leeg.
5. Draai het aftapkraantje nu dicht. Maak wel eerst uw put droog, want u blaast zich suf en voor u bij uw put bent om het kraantje dicht te doen is er weer water in de meter en leiding gelopen.
6. Zet de kranen daarna allemaal half open, behalve de hoofdkraan, die blijft dicht.
7. Na een paar weken blaast u opnieuw, het is voor uw eigen bestwil en veiligheid want een kapotte leiding en/of watermeter is erg vervelend en duur.
Vergeet niet uw closetpot leeg te maken, uw stortbak droog te maken, en zout in de zwanenhals te strooien of leeg te maken door de dop eraf te draaien.
In het voorjaar wordt u, via de email en het mededelingenbord, geïnformeerd wanneer het water er weer op komt. Tot die tijd: Hoofdkraan en aftapkraantje gesloten houden.