baggeren

       workshop 9 p

U mag baggeren in de periode van 15 oktober t/m 30 november.

Dit baggeren moet gebeuren om het oppervlaktewater in een goede conditie te houden, zodat snoeken, karpers en kikkers in de sloot in het voorjaar (weer) goed kunnen gedijen. Tegelijkertijd maakt u de slootkant (beschoeiing) vrij van ‘doorgeschoten’ planten.

Het bagger gooit u op hoopjes, naast/achter de beschoeiing op uw tuin. Om de baggergrond te verrijken kunt u er kalk over strooien. Dit is te verkrijgen in de winkel van Kweeklust.

Indien u geen eigen baggerstok heeft kunt u deze lenen in het gereedschapshok. Breng het gereedschap, zodra u klaar bent, meteen terug, zodat andere tuinders ook kunnen baggeren.

Het waterleiding protocol

Het is bijna winter. Dat betekent dat de waterleiding afgetapt moet worden.

Voordat de vorst komt moet uw waterleiding ‘leeg’ zijn.

Hoe gaat u te werk:

  1. Sluit de hoofdkraan in uw put bij de watermeter en maak uw put droog. De tuinen 70 t/m 98 hebben hun hoofdkraan aan het huisje zitten met de watermeter.
  2. Geiser: doe uw warmwater kranen open en blaas ze door. Heeft u geen weerstand meer, doe de kranen dicht, ze zijn dan leeg.
  3. Koudwater leidingen: Trek uw stortbak van het closet leeg, doe twee kranen open en dan doorblazen. Voelt u geen weerstand meer, dan één kraan dicht en weer de andere kraan open enz., enz.
  4. Open het aftapkraantje bij de watermeter en blaas van de laatste kraan de leiding leeg tot de watermeter. Hoe weet u of uw watermeter leeg is? Als u blaast en het meest rechter cijfer loopt langzaam terug, dan is uw watermeter leeg.
  5. Draai het aftapkraantje nu dicht. Maak wel eerst uw put droog, want u blaast zich suf en voor u bij uw put bent om het kraantje dicht te doen is er weer water in de meter en leiding gelopen.
  6. Zet de kranen daarna allemaal half open, behalve de hoofdkraan, die blijft dicht.
  7. Na een paar weken blaast u opnieuw, het is voor uw eigen bestwil en veiligheid want een kapotte leiding en/of watermeter is erg vervelend en duur.

Vergeet niet uw closetpot leeg te maken, uw stortbak droog te maken, en zout in de zwanenhals te strooien of leeg te maken door de dop eraf te draaien.

In het voorjaar wordt u, via de email en het mededelingenbord, geïnformeerd wanneer het water er weer op komt. Tot die tijd: Hoofdkraan en aftapkraantje gesloten houden.